dijous, 10 de gener del 2013

Moneda d'1 bilió de $ ????

Explicació de Sala-i-Martín sobre la moneda d'1 bilió de $  al programa Divendres



1 comentari:

  1. Després d’escoltar la tertúlia al programa Divendres de TV3, amb Xavier Sala-i-Martin, he pogut començar a saber de que va més o menys el tema de la moneda del bilió de dòlars americans. Tal conclou Sala-i-Martin, la creació d’aquesta moneda i la venta d’aquesta a la Reserva Federal dels EUA, per part del seu govern, acabaria afectant a la resta de les economies mundials i per suposat a l’Europea, encapçalada per un Euro, directament dependent del dòlar americà, i sense dubte, l’economia espanyola, se’n veuria molt afectada (tal com conclou Sala-i-Martin).
    Per altra banda, m’ha agradat força l’apartat de l’evasió fiscal, un concepte que entre els tertulians, han acabat definint com un costum social; ja que des de dalt no es negà que passi, però tampoc no ho intenten evitar ni lluitar-hi en contra. Tal com arriben a la conclusió els tres tertulians, després d’aquest fragment, la cultura que hi ha arrelada a Espanya, no ajuda a borrar el frau fiscal de la vida quotidiana [min. 23:13]

    Xavi Coral: [...] el frau fiscal no és una de les seves prioritats (referint-se al Govern) [...]
    Xavier Sala-i-Martin: [...] com que tothom evadeix, i veus casos extrems de gent que evadeix i no li passa res [...] doncs si aquests “senyors” no paguen, doncs jo tampoc.
    Tian Riba: El mateix Ministre d’Hisenda, que argumenta que s’augmenta l’IVA, perquè com que hi ha molta gent que no el paga; i ja donen per fet que no el pagaran, doncs l’augmenten per la gent que si que el paga [...] això no ajuda, a que psicològicament hi hagi un canvi de cultura (cultura d’evasió).

    Així que s’arriba a la conclusió, com he avançat abans, que si a nosaltres ens “agrada” o ens “motiva” evadir impostos per que el Govern no se’ls emporti com a lladres (tal com diu Xavier Sala-i-Martin), creem i potenciem aquesta cultura d’evasió, i en repercussió, per el país, no és gens bo, ja que com molt bé diu Tian Riba: [...] s’augmenta l’IVA, perquè com que hi ha molta gent que no el paga; i ja donen per fet que no el pagaran, doncs l’augmenten per la gent que si que el paga [...]; i qui acaba pagant aquest IVA? Qui no té l’oportunitat d’evadir-lo, i utilitzo gairebé el mateix exemple que presenta Sala-i-Martin, tu contractes un pintor per pintar el menjador de casa, si aquest pintor detecta aquesta oportunitat d’evadir impostos a l’Hisenda pública, l’aprofitarà, però un assalariat d’una empresa no podrà evadir els impostos del seu sou, ja que com provenen de l’empresa ja no té l’opció.

    Per tant si ens “agrada” i ens “motiva” evadir impostos, directament a la llarga estem perjudicant l’economia del país en que vivim, i per tant perjudicant-nos al mateix temps.

    Molt bon vídeo! Gràcies.

    ResponElimina