dijous, 7 de novembre del 2013

Noticia innovadora: Disseny d'un mecanisme de veu per donar movimet d'una pròtesi per braç - Erik Molina Martos

Especialistes de la UNAM (Mèxic) , encapçalats per José Abel Herrera Camacho , acadèmic de la Facultat d'Enginyeria (FI ) , desenvolupen tecnologia basada en intel·ligència artificial per millorar una pròtesi per braç , que pot ser manipulada per l'usuari amb l'ús de la veu .

El braç mecànic , destinat a millorar la qualitat de vida dels discapacitats , va ser dissenyat al Departament de Mecatrònica d'aquesta entitat , a càrrec de Manuel Dorador , però va ser l'equip del Laboratori de Processament de Veu , que dirigeix ​​Herrera Camacho , el qual elaborar la comanda verbal per donar-li funcionament .

Les pròtesis comercials més avançades són controlades per impulsos elèctrics i només permeten determinats moviments, en tant , el mecanisme dels universitaris possibilitarà activitats predeterminades , com prendre una ploma i escriure o subjectar una tassa amb força controlada .

Hi ha algunes que poden ser dirigides a través d' un ordinador , amb l'ajuda de l'altra mà , però això representa certes molèsties ; altres poden ser controlades a través dels nervis residuals que abans donaven moviment al braç natural , però, en ocasions aquests van ser danyats .

Davant aquestes situacions , l'equip de la UNAM va pensar en un prototip que utilitzi la veu per fer una sèrie de moviments predeterminats , la tasca principal és que compti amb més moviments . "Si la persona pot parlar , estarà en possibilitat de donar indicacions i la pròtesi sabrà fins a quin punt imprimir força , doncs podem calibrar perquè ho faci fins a determinat grau ", va explicar Herrera Camacho .


El reconeixement de veu es realitza mitjançant un processador digital de senyals ( DSP , per les sigles de “digital signal processor” ) , que tarda 64 mil·lisegons ( mil·lèsima fracció d'un segon ) en reconèixer-ho. "En condicions de laboratori , amb soroll de 20 decibels , hem aconseguit precisions de 99 per cent , aproximadament".

El DSP , ha detallat , és un micro controlador que a la pròtesi faria la funció equivalent a la del cervell d' un ordinador .

Carlos Andrés Acosta Ramos , anestesista de mestratge del Laboratori , va exposar que el propòsit és que la pròtesi no requereixi d' un ordinador , sinó que sigui autònoma , per això van adaptar un DSK , conjunt d'eines de desenvolupament de programari, que permet crear aplicacions per a un sistema concret .

Han realitzat proves del sistema , amb bons resultats , a través d'un micròfon convencional de diadema . " La idea és reduir el cost a una cinquena part, el que permetrà posar a l'abast de més persones ", ha destacat .

A això , Herrera Camacho va precisar que els especialistes del Departament de Mecatrònica es van ocupar de dissenyar la pròtesi , determinar el seu pes , com suportar a l'espatlla de l'usuari , així com el material per a la fabricació . " S'encarreguen de l'assumpte més important , nosaltres som una part auxiliar " .

La participació de l' universitari en aquest projecte es basa en prototips d'encesa de llum , realitzats amb anterioritat en el laboratori , "on fem servir ordres de veu per il·luminar una habitació , amb una precisió d'entre 98.5 i 99.5 per cent , segons ambient i nombre de persones que parlin " .


 Tant el disseny del DSP com els programes són els nostres ; aquests últims ocupen un mínim de vuit kbytes de memòria . "És baix, el que ens permetrà dissenyar sistemes amb circuits lleugers perquè l'usuari no li pesi la pròtesi , l'avantatge és que no requereix l'ús d' un ordinador , sinó un sistema independent . El nostre objectiu és que aquestes funcions s'adaptin als dispositius mòbils com una aplicació més " , va dir .

La meta és que l'usuari entreni amb el sistema de reconeixement de veu perquè aquest s'adapti al seu to , però també podria usar-lo sense necessitat d'aquest assaig . "Ja ens trobem en proves de repetició " .

No són moltes les persones que requereixen aquest tipus d'additaments , però dels que els necessiten , una part no compta amb els recursos econòmics suficients per comprar una pròtesi . "Qui més que la UNAM per contribuir amb aquest tipus de projectes ? ", Ha apuntat .

La tecnologia que els especialistes desenvolupen - reconeixement de veu i control de motors - també podria aplicar-se en pròtesi de membres inferiors ( cama o peu ) , fins i tot en la indústria per al control de motors assembladors . "A més té aplicacions a la llar : per córrer cortines , calar llums i obrir portes" , ha exemplificat.

Els professors de la Facultat d'Enginyeria " no som primàriament investigadors , però no per això deixem de fer recerca o desenvolupament tecnològic , és part de la nostra tasca i una de les grans fortaleses de la Universitat Nacional ", ha conclòs . 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada