diumenge, 16 de novembre del 2014

Specialisterne


SPECIALISTERNE

El dia 10 de Novembre els alumnes de l’optativa d’emprenadoria i innovació i els alumnes de psicologia vam rebre la visita d’Helena Belasco, una treballadora de l’empresa social Specialisterne. La xerrada va tenir una durada d’1 hora i ens va explicar el funcionament d’aquesta empresa i com 
havia sorgit.

Specialisterne significa ‘’especialistes’’ en danès i va ser creada per Thorkil Sonne. Sonne, va crear aquest model de negoci innovador per intentar posar fi al fet de menysprear laboralment a una persona discapacitada. Realment ell es va adonar que tot i tenir mancances en certes habilitats, les persones que tenen autisme tenen potencials en feines com la concentració que els altres no tenen.

El seu fill, va dibuixar a l’edat dels 7 anys un mapa de les carreteres d’europa mitjançant només la memòria i la competència visual. A partir d’aquí, Thorkil va crear aquesta empresa basant-se amb les capacitats que més estaven desenvolupades en les persones autistes, en definitiva, veia el valor de les persones amb TEA quan d’altres no ho feien.L’Helena ens va explicar que per iniciar aquest projecte a Espanya es va necessitar una gran inversió, la qual va ser finançada per Marc Bernat Serra, fill del fundador del Chupa Chups. Actualment l’empresa encara depen d’aquesta inversió però es preveu no s’hagi de dependre d’aquest durant molts més anys.


Cal destacar que el logo d’Specialisterne és una dent de lleó, aquesta planta  per a la majoria de la gent és una mala herba. Però el que molta gent no sap és que, quan es cultiva, la dent de lleó és una de les plantes més valuoses i útils en la naturalesa , molt coneguda per les seves propietats curatives i mèdiques. El valor de la dent de lleó depèn en gran mesura del coneixement de cada un sobre aquesta planta. Specialisterne relaciona les qualitats de les dents de lleó amb les persones que tenen TEA i les seves oportunitats. Per explicar-ho de forma molt senzilla , a Specialisterne no encaixar és una bona cosa. Els trets que en general exclouen les persones amb TEA del mercat de treball són els mateixos trets que els converteixen en empleats valuosos en Specialisterne. Són la seva atenció al detall, la tolerància zero als errors i una gran persistència per fer la feina. L’empresa no els veu com a persones amb un diagnòstic de TEA , sinó que els veu com a veritables especialistes, i per això ens referim a ells com "els especialistes". En poques paraules, cultiva i colliràs les recompenses.

Les persones que treballen a Specialisterne són majoritàriament persones amb autisme que l’empresa ajuda a desenvolupar el seu potencial. Les persones amb TEA tenen unes característiques en comú: aptituds matemàtiques/tecnològiques/musicals, grans habilitats de concentració, competències visuals fortes, un talent per a les conductes repetitives, una gran capacitat per entendre i recordar regles, patrons i conceptes concrets, una excel·lent memòria a llarg termini, adhesió a les normes i honestedat. L’empresa no els veu com a persones amb un diagnòstic de TEA, sinó que els veu com a veritables especialistes, i per això es refereixen a ells com "els especialistes".

El procés de formació de les persones amb autisme, es realitza normalment amb grups petits de manera que aquests puguin tenir major atenció. La formació es realitza amb empreses. Amb aquest procés, l’empresa comprova si realment la persona està prou formada i capacitada per obtenir un lloc de treball a Specialisterne.
Personalment, pensem que una empresa com aquesta pretén que totes les persones puguin tenir oportunitats al món laboral. Specialisterne posseeix uns valor molt humans que no totes les empreses tenen com ho son el respecte, l’adaptació,l’accessibilitat i la claredat. Per tots aquests motius, la feina que realitzen i l’ajuda que proporcionen a persones amb TEA pensem que es tracta d’una empresa molt innovadora.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada