dissabte, 17 de gener del 2015

Visita a CETEMMSA

Logo de Cetemmsa
El dilluns 12 de gener del 2015, els alumnes de l'optativa d'emprenedoria i innovació de 2n de Batxillerat de l'Escola Pia de Mataró, vam anar fins al TecnoCampus de Mataró per fer una visita a CETEMMSA i també a la Incubadora que té el TecnoCampus.  Ens vam dividir en dos grups, i mentre un feia la visita a CETEMMSA l'altre la feia a la Incubadora.

En Vicenç Llobet va ser l'encarregat de fer-nos la xerrada sobre el funcionament de CETEMMSA. 
Ens va explicar que era important innovar i ser emprenedor per la societat del segle XXI.

CETEMMSA és un centre tecnològic que fa recerca i desenvolupament centrat sobretot en el tèxtil ja que són experts en fer electrònica flexible,però també per la importància que va tenir, i té, al Maresme aquest sector. El repte per a ells és arribar a ser un referent mundial. 

La part d'investigar és essencial, però també es necessari generar diners. Per això, transfereixen la seva tecnologia a les empreses (mitjançant un Model de Negoci). També, en segons quins projectes aconsegueixen ajudes per part de la Unió Europea.

S'ha d'anar innovant contínuament ja que sinó les empreses perden competitivitat,... Els investigadors de CETEMMSA treballen sobretot en termes nanoscòpics sobre els teixits afegint el valor per convertir-los en intel·ligents (materials solubles per transmetre electricitat, tintes intel·ligents,...). Constantment es van fent proves, ja que no tot surt a la primera, fins que troben aquell material que va bé i supera el test, i es fa el que seria el prototip per l'empresa. No es fa fins que no es trobi la manera òptima de fer-ho i superi tots els tests de prova.


CETEMMSA té laboratoris propis i és on els seus investigadors, científics de diferents disciplines, desenvolupen tots els experiments i proves.

Per definir els teixits intel·ligents, són aquells capaços de reaccionar davant un estímul extern (Exemple: cortines que al rebre els raigs del sol es converteixen en fotovoltaiques i són capaces de generar electricitat).

CETEMMSA ajuda a tots els sectors industrials per a crear teixits intel·ligents (esport, salut, moda urbana, seguretat,...) 

Hi ha diversos exemples sobre diferents tipus de teixits intel·ligents, que poden realitzar diferents funcions. Per exemple, teixits que et reconeguin el múscul del cos i, juntament amb un programa informàtic que detecta el teixit i els moviments, realitzar la rehabilitació des de casa. També, un altre tipus d'exemple que en Vicenç ens va explicar és aplicar leds als uniformes de policia per, d'aquesta manera, ser visibles a durant la nit, o també aplicable a les samarretes que han de posar-se els conductors de cotxes si tenen un accident a la carretera perquè així la resta de cotxes el vegin i no l'atropellin.

Un element que és indispensable per què funcionin els teixits intel·ligents és la bateria; en això també investiguen per poder tenir el menor impacte en el seu ús.

També és cert, que no tota la tecnologia pot ser impresa en teixits, com és el cas dels microxips, per tant es parla de tecnologia híbrida (la meitat convencional i l'altre meitat impresa). 


Agraïm el temps destinat a rebre'ns, l'amabilitat en què ens han tractat i la sorpresa positiva que a Mataró hi hagi un centre de recerca i desenvolupament de renom mundial.


Mostra d'un teixit intel·ligent


Mostra d'un teixit intel·ligent amb un circuit electrònic
Exposició de Vicenç Llobet











Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada